Een piepjonge ondernemer: net 18 en boordevol energie om met zijn startup meteen maar sky high te gaan. Hij had zijn eerste opdracht al binnen: entertainment organiseren voor een muziekfestival.
Maar toen kwam de blauwe brief. Iets met btw-aangifte, komt morgen wel. Maar morgen werd overmorgen, volgende week, een maandje later. En toen was het mis: een fikse boete. Beduidend meer zelfs dan wat hij met die eerste opdracht had verdiend. Beteuterd stond hij voor mijn deur.
De boetes die de Belastingdienst oplegt als je geen aangifte doet liegen er inderdaad niet om, vooral bij loonheffingen, btw en vennootschapsbelasting. Bij inkomstenbelasting zijn ze iets lager, maar ze doen nog steeds pijn, zeker als je er geen rekening mee hebt gehouden.
Maar dan is er altijd nog de uitstelregeling. Dus daar begon ik mee: uitstel aanvragen. Echter: dat verzoek wordt niet per definitie ingewilligd.
Tip 1: laat het niet zover komen.
Wat je wel moet doen? Alert zijn. Want wanneer de aangiftetermijn voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting is verlopen is, stuurt de Belastingdienst je een herinnering. Heb je die brief gekregen, neem dan direct contact met me op. Aangifte doen heeft dan echt de hoogste prioriteit. Doe je dat niet, dan ontvang je na vier weken een aanmaning en heb je nog tien dagen de tijd om alsnog je aangifte in te dienen. Zo niet, dan volgt er een boete.
En nogmaals: die boetes zijn niet mals. Bij het te laat indienen
van een aangifte vennootschapsbelasting bijvoorbeeld is de boete €
2.639, 50% van het maximum van € 5.278. En de boetes worden
bovendien steeds hoger als je herhaaldelijk niet op tijd
inlevert.
Kortom: laat de blauwe enveloppen niet slingeren en je digitale
post niet ongelezen. Noteer deadlines desnoods in je agenda. Heb je
er toch een gemist? Bel of mail me. Misschien kan ik iets
regelen.
De jonge festivalorganisator had trouwens mazzel. Op grond van ons bezwaarschrift streek de Belastingdienst met de hand over het hart. De boete werd geschrapt.