E-herkenning voor vennoten

Wie een BV heeft kan sinds 1 januari van dit jaar alleen inloggen via e-herkenning. 120.000 ondernemers met een BV hebben daarover een brief gekregen. Daarvoor moet je wel even een account aanmaken bij een van de zes commerciële aanbieders op dat gebied. Zo gebeurd, maar kost je wel pakweg € 45 per jaar. Haal je de koekoek, denk je dan, maar geen account maken is geen optie. Geen aangifte doen betekent immers het risico op een boete die kan oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro's.

Blijft natuurlijk de vraag wie nu wie een dienst verleent. Is aangifte doen een voorrecht? Verleent de Belastingdienst jou een gunst? Moet je blij zijn dat je belasting mag betalen of verleen jij de overheid een dienst door aangifte te doen?
Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een dienstverlening. Dankzij e-herkenning kunnen ondernemers communiceren met de overheid. Dan is het logisch dat daar kosten aan verbonden zijn, zo is de redenering.
Ik vind dat principieel onjuist. Belasting betalen hoort gratis te zijn.

Maar nu het goede nieuws. Als je tenminste nog geen e-herkenning hebt aangevraagd en je aangifte van jouw bedrijf via mij loopt. Dan heb je namelijk helemaal geen e-herkenning nodig. Die heb ik voor al mijn klanten.

Dus om twee redenen niet aanschaffen!