FOR, KOR en SNOR

In Belastingland vliegen de afkortingen je sinds jaar en dag om de oren. Hier drie belangrijke weetjes voor jou als ondernemer.

1. FOR is de fiscale oudedagsreserve

Voor zzp'ers bestaat een manier om te reserveren voor je oude dag. De FOR: Fiscale Oudedagsreserve. Dit is een mooie maar ook risicovolle regeling! Ik kan het daarom niet genoeg benadrukken: als je de FOR gebruikt moet je dat geld ook écht reserveren!

Hoe werkt het? Je kunt jaarlijks een deel van de winst (ongeveer 10%) afzonderen van de winst voordat er belasting berekend wordt. Dat scheelt je nu in de te betalen belasting; en dat geld kun je misschien goed gebruiken voor het opbouwen van je onderneming.

Maar let op: er rust wel een fiscale claim op. Dat wil zeggen dat je er ooit alsnog belasting over moet betalen. Dat kan zijn bij het beëindigen van je onderneming of wanneer je de reserve omzet in een oudedagsvoorziening bij een bank of verzekeraar, op het moment dat die uit die reserve uitkeringen gaat doen.

Dat betekent twee voordelen: je betaalt veel later belasting (niet nu, maar soms pas over 50 jaar) en je betaalt vaak minder omdat het tarief dat nu van toepassing is hoger is dan het tarief dat geldt als je met "pensioen" bent.

Het risico is dat als je ieder jaar maximaal reserveert je een behoorlijk bedrag kunt opbouwen. Over dat bedrag is dus nog geen belasting betaald. Als het slechter gaat met je onderneming en je uiteindelijk stopt, dan moet je of alsnog over het gereserveerde bedrag belasting betalen of het bedrag afstorten bij een verzekeraar of een bank. Als je niets hebt gereserveerd sta je ineens voor een groot probleem. Dus zet het geld opzij, dan heb je ook werkelijk een oudedagsvoorziening. Had ik al gezegd dat je het écht moet reserveren?

2. De KOR wordt OVOB

Vanaf 2020 werkt de kleine ondernemersregeling in de btw als volgt: als je minder dan € 20.000 omzet per jaar hebt kun je vragen om te worden ontheven van de btw-verplichtingen. Dan hoef je je klanten geen btw in rekening te brengen. De btw die je zelf betaalt bij je uitgaven (de voorbelasting) kun je dan natuurlijk ook niet terugvragen.

Dit kan voordelig zijn als je voor particulieren werkt. Die kun je in principe hetzelfde tarief in rekening brengen als wanneer je geen gebruik maakt van de regeling; de klant zal het meestal worst zijn of de prijs die hij betaalt inclusief btw is of niet. Jij hoeft echter over de ontvangen omzet geen btw af te dragen.

Wanneer je voor bedrijven werkt heb je er niet zoveel aan. Die willen (natuurlijk) een factuur mét btw, want die kunnen ze terugvragen. Dan zou je nadeel hebben van een vrijstelling, omdat je de voorbelasting niet kunt terugvragen, terwijl je het tarief dat je aan je klant in rekening brengt niet op het niveau kunt brengen alsof er btw in opgenomen was. Dat zal de klant niet accepteren.

De meeste vrijgestelde omzet, zoals in het onderwijs en journalistiek, telt niet mee voor het bepalen of je aan die drempel van € 20.000 komt. (Althans, dat is de mening van de staatssecretaris van Financiën; het Hof van Justitie in Luxemburg, de hoogste rechter in Europa als het om de btw gaat, heeft laatst echter recht gesproken in een enigszins vergelijkbare zaak, en oordeelde dat alle omzet mee moet tellen. Wordt vervolgd.)

In het Europees Parlement is inmiddels een regeling aangenomen die de grens van deze regeling bij € 80.000 legt. Ingangsdatum: 2024.

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van de OVOB moet je een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Je bent daarna ontheven van btw-verplichtingen. Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen en je rekent geen btw op je facturen. Je mag dan ook geen btw meer terugvragen op je kosten en investeringen. Het is overigens wel belangrijk om je omzet gedurende het jaar goed bij te houden om in de gaten houden of je wel onder de omzetdrempel van € 20.000 blijft. Zodra je daarboven uit komt moet je namelijk weer btw gaan berekenen op je facturen; bovendien moet je je afmelden bij de Belastingdienst voor de OVOB. Je mag je dan 3 jaar lang niet meer aanmelden voor de OVOB.

Ondernemers die nu de KOR mogen toepassen en volgend jaar een omzet hebben boven de € 20.000 moeten er dus rekening mee houden dat ze vanaf 2020 (meer) btw moeten afdragen aan de fiscus.

Twijfel je of je in aanmerking komt voor de nieuwe KOR, of wil je graag weten of de nieuwe regeling voor jou wel gunstig is? Neem contact op!

3. SNOR

Na de KOR en de FOR duizelt het je misschien. Dan geldt er maar één wet, de Wet van Willem. Snel Nu, Onmiddellijk Rust. Bel me of kom op de koffie, ik leg je alleen uit wat voor jóú van toepassing is. En dan zit het wel snor…